Uw specialist voor beton en metselwerk

MONOLITISCHE / GEVLINDERDE / GEPOLIJSTE BETONVLOER

Een monoliet betonvloer is een betonvloer waarvan het oppervlak, tijdens de verhardingsfase, in één arbeidsgang glad wordt afgewerkt door het mechanisch pleisteren, vlinderen genoemd.

Vlinderen, polieren of polijsten: 

   

 

  

Vlinderen is het afwerken van een betonvloer in de uithardingsfase van het beton, dus als de betonvloer nog net belopen kan worden.

Met de vlindermachine (ook troffelmachine, troffel, pleistermachine of afwerkmachine genoemd) schuren we als eerste stap de bovenste laag open.

De vloer moet nu weer drogen tot de structuur fijner wordt, voordat we deze met de machine kunnen schuren.
Als de vloer een fijne structuur heeft verkregen, worden de schuurbladen van de machine er af gehaald en wordt de vloer verder afgewerkt met de afwerkbladen.
Als gewenst is dat er een zeer glad oppervlak ontstaat, wordt het vlinderen herhaald tot de toplaag glad en gesloten is.
De vloer heeft nu een zeer harde toplaag gekregen welke zeer slijtvast is.

 

Het schuren/afwerken gebeurt in een vlinderachtig patroon.
Er zijn kleine en grote vlindermachines, zelfs waar twee man op kunnen zitten.

Troffelmachines werken vaak op benzine zodat er geen snoeren over het oppervlak scheren. In dit geval dient de betonvloer als eindafwerking en wordt er géén cementdekvloer of andere dekvloer toegepast.
Door de betonvloer monoliet af te werken wordt er een dicht en duurzaam oppervlak van de vloer verkregen.

Daarnaast is het mogelijk om de toplaag nog slijtvaster te maken door het oppervlak tijdens het vlinderen in te strooien met een toeslagmateriaal of om esthetische redenen in te strooien met een kleurtoevoeging.
Ook is het mogelijk om een volledig gekleurde betonvloer te realiseren waarbij bij de betoncentrale de betonmortel al op kleur gemaakt wordt. 


Een monoliet betonvloer heeft meestal een gevlekt oppervlak door het gebruik van de vlindermachine waarin verschillende kleurnuances voorkomen. 
De randen en kanten van de monoliet betonvloer worden veelal met de hand afgewerkt waardoor de kleur en kanten iets kunne afwijken van de plaatsen waar met grote machines wordt gewerkt.
Om die reden lopen de randen dan ook meestal iets op, hetgeen uiteraard geprobeerd wordt beperkt te houden.
Monoliet afgewerkte betonvloeren zijn in de regel stofarm en van nature niet vloeistofdicht. 

Normeringen van betonvloeren zijn vastgelegd in de NEN 2743 – oppervlak van monolitisch afgewerkte betonvloeren.

citypomp betonpomp aanhanger-betonpomp